Dossier :
Droge en beschadigde voeten

Voeten & diabetes

Op lange termijn kan diabetes tot bepaalde complicaties leiden, waaronder ook het ernstige probleem van de ‘diabetesvoet’. Hoewel dit gezondheidsprobleem nog maar weinig bekend is, komt het vaker voor dan men denkt. Ontdek in dit artikel essentiële informatie over deze belangrijke aandoening en over de oorzaken en oplossingen.

Diabetesvoet is een belangrijk gezondheidsprobleem.

De oorzaken

Een teveel aan suiker in het bloed is toxisch en beschadigt onder andere de aders. Daarom zijn de voeten van diabetespatiënten een erg kwetsbaar lichaamsdeel dat van nabij moet worden opgevolgd.

Diabetesvoet: wat u moet weten

We zien meestal een toegenomen droogte van de huid, die kan leiden tot barstjes en kloven. 
Bovendien kan de diabetesvoet, door een verzwakking van de zenuwen (of neuropathie), minder gevoelig worden. De patiënt kan zich dus kwetsen zonder zich er bewust van te zijn. Ook warmte en koude worden minder duidelijk ervaren. Er bestaat een risico van onopgemerkte verzwering.

Bovendien genezen voeten die aangetast zijn door deze ziekte erg moeilijk. . Het is dus van groot belang dat een diabetespatiënt dagelijks de toestand van zijn voeten controleert en ze met de grootste zorg behandelt.

Complicaties

Een klein wondje dat niets betekent voor een gezonde persoon, kan heel ernstige gevolgen hebben voor een diabetespatiënt: infectie, verzwering, vorming van een abces... in sommige gevallen is helaas een amputatie nog de enige oplossing. Het is een fenomeen dat veel vaker voorkomt dan men zou denken. Een heel groot gezondheidsprobleem, zoals de cijfers aantonen:

Wereldwijd wordt er om de 30 seconden bij een diabeticus een van de onderste ledematen geamputeerd*.

De 6 vijanden die we moeten vermijden om onze voeten goed te verzorgen

 • Schoenen : kies schoenen van soepel leder met een stijve zool, met een vetersluiting en aangepast aan de breedte van de voet. Koop ze liefst aan het einde van de dag.
 • Nagels : vermijd puntige schaartjes. Kies liever een schaar met afgeronde punten of een vijl.
 • Schimmelaandoeningen : vermijd het week worden van de huid door de voeten dagelijks te wassen met lauw water en marseillezeep. Droog ze zorgvuldig en draag katoenen sokken.
 • Warmte : gebruik nooit een bedkruik of te warm water.
 • Eelt of hyperkeratose : het vormt zich ter hoogte van de steun- of wrijvingspunten en is verantwoordelijk voor barstjes of kloven die geïnfecteerd kunnen raken (abces, voetzweren).

Enkele goede gewoonten

 • Vermijd tijdens uw dagelijkse wasbeurt, lange voetbaden in te warm water. Droog goed tussen de tenen om verweking te voorkomen.
 • Breng dagelijks een crème voor droge voeten aan om dehydratatie te vermijden, die op haar beurt leidt tot eelt, barstjes en kloven.
 • Controleer dagelijks de toestand van uw voeten. Onderzoek de voetzool, indien nodig met een spiegel. Controleer of er geen barstjes, wonden, eeltplekken of schimmels te zien zijn. Raadpleeg in geval van twijfel uw arts.
 • Vijl de nagels recht en niet te kort. Vijlen is beter dan knippen.
 • Schuur eeltplekken en likdoorns glad met een puimsteen. Vermijd metalen raspen en snijdende voorwerpen.
 • Draag schoenen die perfect passen, die soepel en comfortabel zijn. En, dames, vermijd schoenen met hakken van meer dan 5 cm.
 • Draag nieuwe schoenen niet langer dan een halve dag en draag ze eerst thuis om ze wat in te lopen.
 • Wissel geregeld van schoeisel om de steun- en wrijvingspunten af te wisselen. Controleer voor u uw schoenen aantrekt de binnenkant, om na te gaan of er niets is dat u kan kwetsen.
 • Draag steeds sokken, kousen of panty's, liefst in katoen of natuurlijke vezels. Ook deze moeten altijd goed passen, om zoveel mogelijk plooitjes, en dus wrijving en risico van irritatie, te vermijden.


3 belangrijke preventieregels

1. Hydrateer uw voeten met een voetcrème voor droge voeten die speciaal geformuleerd is voor dit specifieke gebruik. Deze gewoonte vraagt weinig tijd en zorgt ervoor dat u uw voeten kunt beschermen tegen bepaalde risico's in verband met diabetes. Diabetici hebben immers vaak last van droge huid aan de voeten die kan leiden tot barstjes. Dit kan dan op zijn beurt infecties veroorzaken die soms ernstige gevolgen hebben.

2. Raadpleeg regelmatig een pedicuur of podoloog. Laat minstens één keer per jaar uw voeten onderzoeken en verzorgen, verhoornde delen en eelt verwijderen en de nagels knippen.

3. Raadpleeg de arts onmiddellijk in geval van een wonde. Voor een diabeticus is een voetwonde een echt noodgeval. Als u zich verwondt, was dan in afwachting de voet met water en marseillezeep en ontsmet de wonde. Vermijd op de gewonde voet te steunen.

Ga eveneens naar de dokter als u een van de volgende symptomen vaststelt:

 • Ingegroeide nagel
 • Snee, huidwonde, zweer, infectie...
 • Verminderde gevoeligheid voor pijn, warmte of koude in het been of de voet
 • Een wijziging in de vorm van de voet

Partnerschap van NEUTROGENA® en LifeScan voor de preventie van complicaties die te wijten zijn aan diabetes

De aantasting van de voeten vormt een van de belangrijkste complicaties voor diabetespatiënten. Het is dus logisch dat LifeScan, de hoofdspeler op het vlak van de zelfevaluatie van de bloedsuikerspiegel, en NEUTROGENA®, expert in de verzorging van droge voeten, de krachten bundelen voor een partnerschap. Doelstelling: de apotheker begeleiden in zijn adviserende rol.

*Internationale diabetes federatie: international working group on the diabetic foot. Beschikbaar op de adressen: www.iwgdf.org en http://www.idf.org/webdata/docs/Diabetes_and_foot_FR.pdf

Terug naar boven