Dossier :
Droge handen en lippen
visuel mains

Droge handen verzorgen

U gebruikt ze voortdurend en bent er niet altijd even lief voor, en daardoor zijn uw handen het lichaamsdeel dat het meest wordt blootgesteld aan risico's van uitdroging, irritatie, kwetsuren... Daarom is het van essentieel belang om ze dagelijks te verzorgen. Hier volgen enkele tips van experts om droge handen weer zacht te krijgen.

Waarom drogen de handen uit?

Wat erg bijzonder is aan de handen, is dat ze twee soorten huid bevatten. Aan de bovenkant is de huid zeer fijn en kwetsbaar, terwijl de huid op de handpalmen net heel dik is. Bovendien is de huid van onze handen van nature droog, omdat ze weinig talgklieren bevat. De functie van deze talgklieren is een beschermende film vormen: omdat ze amper aanwezig zijn, zijn de handen dus erg kwetsbaar.

Wanneer deze huid slecht wordt gehydrateerd, is ze dus erg gevoelig: de minste agressie (koude, zon, wassen en uiteraard huishoudelijke producten, detergenten...) kan een onmiddellijke uitdroging veroorzaken. Resultaat: de handen zijn niet meer zacht, ze worden droog en ruw.

In de extreemste gevallen verschijnen er ter hoogte van de gewrichten en de omtrek van de nagels pijnlijke en moeilijk te genezen barstjes en wondjes. Om deze ergernissen te vermijden, moet u handelen vanaf de eerste tekenen van droogte en goede gewoonten aannemen.

Het is van het grootste belang dat u uw handen beschermt tegen agressie en dat u ze dagelijks verzorgt met een specifieke crème. Beschermend, herstellend, kalmerend... er is vast een verzorging die geschikt is voor uw huid.

De vijanden van uw handen

Koude, wind, zon, water, irriterende producten... uw handen hebben tal van vijanden! Al deze agressie beschadigt de huidbarrière, waardoor de werking van de talgklieren wordt vertraagd, wat de uitdroging nog eens verergert. 

  • Koude Dit is vijand nummer één! Ze tast de beschermende film van de huid aan en droogt haar uit. Daarom zijn rode of geïrriteerde handen tijdens de winter een vaak voorkomend probleem. In deze extreme omstandigheden kan uitdroging leiden tot barstjes en kloven, een fenomeen waarmee handarbeiders of mensen die buiten werken zeer vertrouwd zijn.
  • De zonNet zoals koude droogt de zon de kwetsbare huid van de handen uit. In de zomer komen onze altijd blote handen bijzonder veel in contact met uv-straling. Naast droogheid kunnen deze herhaalde blootstellingen ook leiden tot een vroegtijdige veroudering van de huid en bruine vlekken. Oppassen dus.
  • Huishoudelijke producten Ze maken de handen uiteraard kwetsbaar en wijzigen of vernietigen zelfs de beschermende film van de opperhuid, wat onze handen nog gevoeliger maakt voor agressie. Blootgesteld aan detergenten en andere irriterende actieve stoffen raken de handen gedehydrateerd en drogen ze al dan niet ernstig uit.
  • Veelvuldig wassen. Want ja, water, en dan vooral te warm of kalkrijk water, is een factor die de huid uitdroogt, net zoals sommige zepen en wasgels. Aangezien het uiteraard noodzakelijk is om de handen regelmatig te wassen, zien ze ook hiervan af!
  • Contact met irriterende stoffen
Terug naar boven

Dit moet u lezen…

visuel lèvres

Droge lippen verzorgen

VERVOLG LEZEN