Skip to main content

Droge voeten verzorgen

Pieds secs Neutrogena®

Voeten zijn voortdurend aan het werk en worden maar al te vaak verwaarloosd. Hoewel voeten van nature een dikkere huid hebben, is die niet minder gevoelig. Als deze huid slecht gehydrateerd en geïrriteerd is, kan ze uitdrogen en zelfs beschadigd raken. Daarom zijn goede en speciaal aangepaste voetverzorgingsproducten een must.

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Waarom drogen de voeten uit?

Verschillende factoren werken het uitdrogen van de voeten in de hand: blootstelling aan extreme temperaturen, te veel douchen of baden nemen, of bepaalde ziektes zoals eczeem, schimmels of diabetes.

Droge voeten zijn een vaak voorkomend probleem, vooral bij oudere personen waarvan de huid van nature minder goed gehydrateerd is. Een slecht gehydrateerde huid is natuurlijk gevoelig voor barsten, kloven en eeltvorming. Deze problemen zijn niet enkel onesthetisch, ze kunnen ook pijn veroorzaken als ze niet worden behandeld met een doelgerichte voetverzorging.

Hier vindt u geschikte producten voor droge huid.

Kloven en eeltvorming, typische voetproblemen

Kloven: Kloven en barstjes zijn het resultaat van een gedehydrateerde huid. Wanneer de huid droog is, verliest ze aan soepelheid en barst ze. En wanneer de huid niet opnieuw wordt gehydrateerd, veranderen deze barstjes in diepe kloven die pijnlijk kunnen zijn en die oncomfortabel zijn bij het stappen.

Kloven verschijnen vaak tijdens de zomer, de periode waarin de voeten onbeschermd zijn en rechtstreeks worden blootgesteld aan aanvallen van buitenaf: sandalen, slippers, zon, zand, zeewater ...

Eeltvorming: Eeltvorming is een beschermingsmechanisme tegen de voortdurende wrijving op de huid. De bovenste lagen worden dikker om de voet te beschermen. Er vormt zich eerst een hoornlaag, waarna er een ontsierende eeltlaag kan ontstaan.

Eelt komt dus vaker in de winter voor, wanneer de voeten voortdurend zitten opgesloten in schoenen, die vaak niet perfect passen of te krap zitten.

Uw voeten verzorgen en verwennen

Om droge voeten te voorkomen, moet eerst en vooral de hydratatie van de huid worden hersteld. Dit gebeurt door het dagelijks gebruik van een milde zeep.

Het is ook aan te raden om ze minstens drie keer per week te scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Zo zal de huid glad en zacht blijven. Leg vooral de nadruk op de dikkere, ruwere zones, om de vorming van de hoornlaag en eelt te voorkomen.

Wat de hydratatie betreft, brengt u een dagelijkse verzorging voor droge voeten aan om de uitdroging te bestrijden. Ze zorgt voor een aangenaam gevoel, soepelheid en zachtheid.

In geval van eeltvorming of kloven kunt u beter specifieke voetverzorgingsproducten gebruiken. Ze zijn gericht op het herstellen van de schade, zodat de voeten weer zacht en glad worden.

Eens de problemen zijn opgelost, is het echter belangrijk dat u uw voeten dagelijks blijft verzorgen met een product tegen droge voeten. Het is de makkelijkste en doeltreffendste manier om ervoor te zorgen dat deze problemen niet opnieuw verschijnen.

Hier vindt u geschikte producten voor zeer droge huid.

Voetenscrub NOORSE FORMULE®

Hij verwijdert op een doeltreffende wijze dode huidcellen en ruwe plekken. De combinatie van gladmakende microparels en ureum, een actief bestanddeel dat erkend is voor zijn krachtige exfoliërende werking, scrubt de voeten en maakt ze glad in alle zachtheid, terwijl de mentholformule ze meteen ook opfrist. Ideaal voor zachte, frisse voeten!

Voetcrème NOORSE FORMULE® zeer droge en beschadigde voeten

Deze verzorging helpt hij het herstellen van zeer droge en beschadigde voeten, vanaf de eerste toepassing. De crème hydrateert intens en verlicht onmiddellijk de huid van zelfs de droogste voeten. Dagelijks te gebruiken voor zachte, gehydrateerde voeten, heel het jaar door.

Voetcrème NOORSE FORMULE® voor vereelte voeten

Deze crème hydrateert intens en vermindert tegelijkertijd de dikte van de hoornlaag, dankzij de hoge concentratie aan ureum. De voeten worden duurzaam verkwikt en verzacht. Ze biedt een echte professionele verzorging en helpt terugkerend eelt te voorkomen.

Voetcrème NOORSE FORMULE® voor gekloofde hielen

Deze crème kalmeert voeten met een gebarsten en gekloofde huid. Ze werkt als een hydratatiepleister, hydrateert intens en helpt de beschadigde hielen herstellen. Werkt vanaf de eerste toepassing.

Wat u ook zou kunnen interesseren: lipverzorging, haarverzorging, handverzorging, lichaamsverzorging.

Voeten en diabetes Neutrogena®

Voeten & diabetes

Op lange termijn kan diabetes tot bepaalde complicaties leiden, waaronder ook het ernstige probleem van de ‘diabetesvoet’. Hoewel dit gezondheidsprobleem nog maar weinig bekend is, komt het vaker voor dan men denkt. Ontdek in dit artikel essentiële informatie over deze belangrijke aandoening en over de oorzaken en oplossingen.

Diabetesvoet is een belangrijk gezondheidsprobleem.

De oorzaken

Een teveel aan suiker in het bloed is toxisch en beschadigt onder andere de aders. Daarom zijn de voeten van diabetespatiënten een erg kwetsbaar lichaamsdeel dat van nabij moet worden opgevolgd.

Diabetesvoet: wat u moet weten

We zien meestal een toegenomen droogte van de huid, die kan leiden tot barstjes en kloven. 
Bovendien kan de diabetesvoet, door een verzwakking van de zenuwen (of neuropathie), minder gevoelig worden. De patiënt kan zich dus kwetsen zonder zich er bewust van te zijn. Ook warmte en koude worden minder duidelijk ervaren. Er bestaat een risico van onopgemerkte verzwering.

Bovendien genezen voeten die aangetast zijn door deze ziekte erg moeilijk. 

Het is dus van groot belang dat een diabetespatiënt dagelijks de toestand van zijn voeten controleert en ze met de grootste zorg behandelt.

Complicaties

Een klein wondje dat niets betekent voor een gezonde persoon, kan heel ernstige gevolgen hebben voor een diabetespatiënt: infectie, verzwering, vorming van een abces ... in sommige gevallen is helaas een amputatie nog de enige oplossing. Het is een fenomeen dat veel vaker voorkomt dan men zou denken. Een heel groot gezondheidsprobleem, zoals de cijfers aantonen:

Wereldwijd wordt er om de 30 seconden bij een diabeticus een van de onderste ledematen geamputeerd*.

De 6 vijanden die we moeten vermijden om onze voeten goed te verzorgen

 • Schoenen: kies schoenen van soepel leder met een stijve zool, met een vetersluiting en aangepast aan de breedte van de voet. Koop ze liefst aan het einde van de dag.
 • Nagels: vermijd puntige schaartjes. Kies liever een schaar met afgeronde punten of een vijl.
 • Schimmelaandoeningen: vermijd het week worden van de huid door de voeten dagelijks te wassen met lauw water en marseillezeep. Droog ze zorgvuldig en draag katoenen sokken.
 • Warmte: gebruik nooit een bedkruik of te warm water.
 • Eelt of hyperkeratose: het vormt zich ter hoogte van de steun- of wrijvingspunten en is verantwoordelijk voor barstjes of kloven die geïnfecteerd kunnen raken (abces, voetzweren).

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Enkele goede gewoonten

 • Vermijd tijdens uw dagelijkse wasbeurt, lange voetbaden in te warm water. Droog goed tussen de tenen om verweking te voorkomen.
 • Breng dagelijks een crème voor droge voeten aan om dehydratatie te vermijden, die op haar beurt leidt tot eelt, barstjes en kloven.
 • Controleer dagelijks de toestand van uw voeten. Onderzoek de voetzool, indien nodig met een spiegel. Controleer of er geen barstjes, wonden, eeltplekken of schimmels te zien zijn. Raadpleeg in geval van twijfel uw arts.
 • Vijl de nagels recht en niet te kort. Vijlen is beter dan knippen.
 • Schuur eeltplekken en likdoorns glad met een puimsteen. Vermijd metalen raspen en snijdende voorwerpen.
 • Draag schoenen die perfect passen, die soepel en comfortabel zijn. En, dames, vermijd schoenen met hakken van meer dan 5 cm.
 • Draag nieuwe schoenen niet langer dan een halve dag en draag ze eerst thuis om ze wat in te lopen.
 • Wissel geregeld van schoeisel om de steun- en wrijvingspunten af te wisselen. Controleer voor u uw schoenen aantrekt de binnenkant, om na te gaan of er niets is dat u kan kwetsen.
 • Draag steeds sokken, kousen of panty's, liefst in katoen of natuurlijke vezels. Ook deze moeten altijd goed passen, om zoveel mogelijk plooitjes, en dus wrijving en risico van irritatie, te vermijden.

Hoe u de huid juist verzorgt komt u te weten in het hoofdstuk over onze dagelijkse schoonheidsrituelen.

belangrijke preventieregels Neutrogena®

3 belangrijke preventieregels

 1. Hydrateer uw voeten met een voetcrème voor droge voeten die speciaal geformuleerd is voor dit specifieke gebruik. Deze gewoonte vraagt weinig tijd en zorgt ervoor dat u uw voeten kunt beschermen tegen bepaalde risico's in verband met diabetes. Diabetici hebben immers vaak last van droge huid aan de voeten die kan leiden tot barstjes. Dit kan dan op zijn beurt infecties veroorzaken die soms ernstige gevolgen hebben.
 2. Raadpleeg regelmatig een pedicuur of podoloog. Laat minstens één keer per jaar uw voeten onderzoeken en verzorgen, verhoornde delen en eelt verwijderen en de nagels knippen.
 3. Raadpleeg de arts onmiddellijk in geval van een wonde. Voor een diabeticus is een voetwonde een echt noodgeval. Als u zich verwondt, was dan in afwachting de voet met water en marseillezeep en ontsmet de wonde. Vermijd op de gewonde voet te steunen.

Ga eveneens naar de dokter als u een van de volgende symptomen vaststelt:

 • Ingegroeide nagel
 • Snee, huidwonde, zweer, infectie ...
 • Verminderde gevoeligheid voor pijn, warmte of koude in het been of de voet
 • Een wijziging in de vorm van de voet

Partnerschap van NEUTROGENA® en LifeScan voor de preventie van complicaties die te wijten zijn aan diabetes

De aantasting van de voeten vormt een van de belangrijkste complicaties voor diabetespatiënten. Het is dus logisch dat LifeScan, de hoofdspeler op het vlak van de zelfevaluatie van de bloedsuikerspiegel, en NEUTROGENA®, expert in de verzorging van droge voeten, de krachten bundelen voor een partnerschap. Doelstelling: de apotheker begeleiden in zijn adviserende rol.

*Internationale diabetes federatie: international working group on the diabetic foot. Beschikbaar op de adressen: www.iwgdf.org en https://www.idf.org.

Wat u ook zou kunnen interesseren: lipverzorginghaarverzorginghandverzorginglichaamsverzorging.