Skip to main content

Droge handen verzorgen?

Mains sèches Neutrogena®

U gebruikt ze voortdurend en bent er niet altijd even lief voor, en daardoor zijn uw handen het lichaamsdeel dat het meest wordt blootgesteld aan risico's van uitdroging, irritatie, kwetsuren... Daarom is het van essentieel belang om ze dagelijks te verzorgen. Hier volgen enkele tips van experts om droge handen weer zacht te krijgen.

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Waarom drogen de handen uit?

Wat erg bijzonder is aan de handen, is dat ze twee soorten huid bevatten. Aan de bovenkant is de huid zeer fijn en kwetsbaar, terwijl de huid op de handpalmen net heel dik is. Bovendien is de huid van onze handen van nature droog, omdat ze weinig talgklieren bevat. De functie van deze talgklieren is een beschermende film vormen: omdat ze amper aanwezig zijn, zijn de handen dus erg kwetsbaar.

Wanneer deze huid slecht wordt gehydrateerd, is ze dus erg gevoelig: de minste agressie (koude, zon, wassen en uiteraard huishoudelijke producten, detergenten...) kan een onmiddellijke uitdroging veroorzaken. Resultaat: de handen zijn niet meer zacht, ze worden droog en ruw.

In de extreemste gevallen verschijnen er ter hoogte van de gewrichten en de omtrek van de nagels pijnlijke en moeilijk te genezen barstjes en wondjes. Om deze ergernissen te vermijden, moet u handelen vanaf de eerste tekenen van droogte en goede gewoonten aannemen.

Het is van het grootste belang dat u uw handen beschermt tegen agressie en dat u ze dagelijks verzorgt met een specifieke crème. Beschermend, herstellend, kalmerend... er is vast een verzorging die geschikt is voor uw huid.

Hoe u de huid juist verzorgt komt u te weten in het hoofdstuk over onze dagelijkse schoonheidsrituelen.

De vijanden van uw handen

Koude, wind, zon, water, irriterende producten... uw handen hebben tal van vijanden! Al deze agressie beschadigt de huidbarrière, waardoor de werking van de talgklieren wordt vertraagd, wat de uitdroging nog eens verergert. 

 • Koude Dit is vijand nummer één! Ze tast de beschermende film van de huid aan en droogt haar uit. Daarom zijn rode of geïrriteerde handen tijdens de winter een vaak voorkomend probleem. In deze extreme omstandigheden kan uitdroging leiden tot barstjes en kloven, een fenomeen waarmee handarbeiders of mensen die buiten werken zeer vertrouwd zijn.
 • De zonNet zoals koude droogt de zon de kwetsbare huid van de handen uit. In de zomer komen onze altijd blote handen bijzonder veel in contact met uv-straling. Naast droogheid kunnen deze herhaalde blootstellingen ook leiden tot een vroegtijdige veroudering van de huid en bruine vlekken. Oppassen dus.
 • Huishoudelijke producten Ze maken de handen uiteraard kwetsbaar en wijzigen of vernietigen zelfs de beschermende film van de opperhuid, wat onze handen nog gevoeliger maakt voor agressie. Blootgesteld aan detergenten en andere irriterende actieve stoffen raken de handen gedehydrateerd en drogen ze al dan niet ernstig uit.
 • Veelvuldig wassen. Want ja, water, en dan vooral te warm of kalkrijk water, is een factor die de huid uitdroogt, net zoals sommige zepen en wasgels. Aangezien het uiteraard noodzakelijk is om de handen regelmatig te wassen, zien ze ook hiervan af!
 • Contact met irriterende stoffen

Hoe u droge lippen kunt vermijden, dat leest u hier.

Droge handen Neutrogena®

Kloven en gebarsten handen: gouden tips om weer mooie handen te hebben

Onze handen zijn van nature kwetsbaar. Om droogheid, kloven en een ruw gevoel te bestrijden en de handen soepel en mooi te maken, zijn preventie en een dagelijkse verzorging van essentieel belang. Hier volgen de goede gewoonten die u kunt aannemen!

Bescherm ze!

 • Draag handschoenen. Uiteraard wanneer het koud is, maar ook wanneer het waait. Vermijd te krappe handschoenen: wanneer het erg koud is, kan een slechte bloeddoorstroming tot winterhanden leiden. Draag zeker handschoenen wanneer u huishoudelijke taken uitvoert, detergenten gebruikt, tuiniert of klust.
 • Vermijd bij het handen wassen te warm water. Gebruik een milde of volvette zeep. In geval van een zeer droge huid vermijdt of beperkt u zo veel mogelijk het gebruik van antibacteriële gels. Droog uw handen altijd zorgvuldig, zonder te hard te wrijven en met respect voor de delicate huid.
 • Wanneer de zon schijnt, vergeten we vaak om onze handen systematisch in te smeren met zonnecrème. Een belangrijk schoonheidsritueel om ze zacht te houden, maar ook om ze te beschermen tegen vroegtijdige veroudering en bruine vlekken.
 • Denk er ook aan om uw handen te beschermen wanneer u rijdt: de voorruit van uw wagen maximaliseert de nefaste effecten van uv-straling, ook al voelt u dit niet.

Hier vindt u geschikte producten voor droge huid.

Verwen ze elke dag

 • Breng dagelijks en zelfs meerdere keren per dag een hydraterende crème aan en masseer goed in, zodat de crème goed kan intrekken. We raden meestal een crème aan die rijk is aan glycerine. Ze laat een beschermende film achter op de huid, beperkt de dehydratatie en voedt de huid.
 • Kies uw crème in functie van het probleem. Sommige crèmes zijn geformuleerd voor de droge handen, andere voor zeer droge, beschadigde of gebarsten handen. Er is er altijd wel een waarmee u terug zachte handen krijgt en behoudt. Tijdens de winter kunt u een rijkere crème gebruiken, zoals een balsem. De dikkere formule is zeer beschermend en beperkt de impact van agressie van buitenaf.
 • Vergeet niet om 's avonds voor het slapengaan telkens uw handen te hydrateren.

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Nog extra schoonheidstips

 • Breng 's avonds, om het verzorgingseffect nog te vergroten, een rijkelijke laag crème aan en trek vervolgens katoenen handschoenen aan, die u heel de nacht aanhoudt. Onder invloed van de warmte zal de hydratatie optimaal zijn. 's Morgens hebt u gladde en zachte handen. Een echte oppepper!
 • Nog een tip: leg altijd een tube verzorgende crème in de buurt van de spoelbak. Zo vergeet u niet om crème aan te brengen na huishoudelijke klussen of de afwas. Breng ook crème aan voor u uw afwas- of werkhandschoenen aantrekt. Uw handen zullen niet enkel minder te lijden hebben, ze zullen er ook mooier en verzorgder uitzien.

Hier vindt u geschikte producten voor zeer droge huid.

Hoe kalmeert en verzorgt u gebarsten en gekloofde handen?

Deze huidwonden gaan ook weer samen met dehydratatie en een slechte cohesie van de cellen van de hoornlaag. Koude, wind, veelvuldig gebruik van detergenten of irriterende producten zijn vaak de oorzaak van deze vaak pijnlijke barstjes.

Van essentieel belang is dat u uw handen systematisch beschermt met handschoenen en dat u snel ingrijpt met een gepaste crème, zodra u de eerste tekenen van barstjes ziet.

Hoe dieper de barstjes of kloven, hoe langer de huid nodig heeft om te herstellen. Gebruik een intens herstellende verzorging, verrijkt met kalmerende actieve bestanddelen. Breng ze verschillende keren per dag aan en masseer goed in om te laten intrekken. Dit soort verzorging is heel doelgericht, kalmeert de huid en helpt ze te herstellen. Met wat doorzettingsvermogen hebt u na enige tijd weer soepele, gladde en gezonde handen. En om nieuwe barstjes te voorkomen, moet u uw handen uiteraard 'onder handen' blijven nemen!

Wat u ook zou kunnen interesseren: lipverzorging, haarverzorging, voetverzorging, lichaamsverzorging.