Skip to main content

Hoofdroos

Soin du cuir chevelu Neutrogena®

Dagelijks wordt onze hoofdhuid blootgesteld aan tal van agressiefactoren van buitenaf. Door al deze factoren wordt ze extra gevoelig, net als de huid van de handen, lippen en heel het lichaam. In dit dossier vindt u de antwoorden op specifieke hoofdhuid- en haarproblemen, zoals schilfertjes.

Hoe u de huid juist verzorgt komt u te weten in het hoofdstuk over onze dagelijkse schoonheidsrituelen.

Hoofdroos is weinig esthetisch en kan een dagelijkse bron van gêne zijn. Hebt u er last van? Wees gerust, u bent zeker niet alleen. Tal van mannen en vrouwen worden met dit ongemak geconfronteerd. Zelfs 1 persoon op de 2 verklaart wel eens last te hebben van roos. Om er vanaf te geraken, moeten we echter de oorzaak vinden. Daarom volgt hier wat meer uitleg om de oorsprong en kenmerken van die vervelende 'sneeuw' in de haren beter te begrijpen.

Hoofdroos: wat is dat nu precies?

Hoofdroos is het resultaat van de ontregeling van een volledig natuurlijk fenomeen, namelijk de vernieuwing van de huidcellen. De bovenste laag van onze huid - het zichtbare deel - is samengesteld uit dode huidcellen. Na een reis van 4 tot 6 weken doorheen de verschillende huidlagen, worden deze cellen verwijderd aan het oppervlak, onder de vorm van huidschilfers.

Zo hernieuwt de hoofdhuid zich, net zoals de huid van heel ons lichaam, en hoofdroos is niets meer dan huidschilfertjes, maar dan talrijker, groter en dikker dan gewoonlijk.

Waarom en hoe verschijnt hoofdroos?

Hoofdroos verschijnt wanneer het afschilferen van de dode cellen van de hoofdhuid wordt versneld. Bij personen met hoofdroos duurt de vernieuwingscyclus van de cellen geen 4 à 6 weken meer, maar slechts 1 à 2. Zo worden er op heel korte tijd nieuwe cellen gevormd en de dode cellen kunnen niet meer normaal worden afgevoerd. Doordat ze te weinig uitgedroogd zijn en onder invloed van het sebum blijven ze kleven aan de nieuwe cellen, wat een soort van 'haarvatverstopping' veroorzaakt en talrijkere en grotere huidschilfers oplevert dan de normale dode huidcellen.

Een microscopisch kleine schimmel, de pityriasis, blijkt de verantwoordelijke voor de abnormale versnelling van de huidcyclus. Hij is meestal inactief, maar om redenen die tot op vandaag onbekend zijn, wordt hij soms op de hoofdhuid actief.

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Verergerende factoren

Bepaalde factoren worden erkend als versnellers van dit fenomeen:

  1. Stress/overactiviteit/vermoeidheid
  2. Roken
  3. Vervuiling
  4. Slechte voeding
  5. Te veel gebruik maken van lak, gel of agressieve shampoo
  6. Te vaak het haar wassen / brushing
  7. Hormonale omwentelingen
  8. Teveel aan sebum
  9. Temperatuurtoename: warmte, te warme brushing, koorts
  10. Genetische en immunologische factoren

Hoofdroos: een vicieuze cirkel

Het teveel aan sebum bevordert de ontwikkeling van micro-organismen, zoals pityriasis.

De abnormale verspreiding van dit soort micro-organismen verstoort het natuurlijk evenwicht van de hoofdhuid en veroorzaakt jeuk en irritatie.

Deze irritatie en jeuk leiden tot een ontregeling en versnelling van de celvernieuwing. Dit veroorzaakt dan weer een opeenstapeling van dode huidcellen aan het oppervlak van de hoofdhuid.

Deze opeenstapeling leidt tot de vorming van witte plaatjes, abnormaal grote schilfers: hoofdroos.

Bestaan er verschillende soorten hoofdroos?

Uw haartype bepaalt uw type van hoofdroos. Het is belangrijk dat u een onderscheid kunt maken tussen de soorten hoofdroos om de meest aangepaste behandeling te kunnen kiezen. Ook al zijn de oorzaken gelijkaardig, toch bestaan er 2 types:

  • Droge hoofdroos

    Dit is de vaakst voorkomende vorm. Ze is zichtbaar en ziet eruit als stukjes van de bovenste laag van de hoofdhuid. Ze zijn vaak plat en wit en vallen makkelijk op de schouders en kleding.

    Droge hoofdroos geeft meestal geen jeuk, maar in extreme gevallen kan dit wel het geval zijn. Als dit zo is bij u, pas dan op voor slechte gewoonten!

    Te vermijden: krabben of het proberen losmaken van de schilfers met een borstel, kam of iets anders. Dit zal enkel de hoofdhuid irriteren en bijgevolg het proces van de celvernieuwing nog versnellen. Resultaat: het jeukgevoel neemt toe.

  • Vette hoofdroos

    Deze vorm komt minder voor en is ook veel storender. De schilfers zijn kleiner, vaak ronder en vetter en eerder geel van kleur. Ze vormen een vette, kleverige laag aan de oppervlakte van de hoofdhuid en zijn ontsierend. Door een teveel aan sebum hechten de vette schilfertjes zich erg aan de hoofdhuid en de haren zelf.

    Vette hoofdroos gaat vaak samen met jeuk, omdat het de verspreiding bevordert van pityriasis, net zoals andere uiteenlopende en gevarieerde micro-organismen.

HALT aan de gangbare opvattingen: hoofdroos is niet verantwoordelijk voor haaruitvalproblemen. Met ander woorden: hebt u last van haaruitval, dan is hoofdroos daar zeker niet de oorzaak van.

Hoewel ze vaak chronisch is, kan hoofdroos ook na het verschijnen ervan prima behandeld worden. Het beste wat u kunt doen om hoofdroos te voorkomen, blijft echter eenvoudige hygiënemaatregelen toepassen en een gezonde levensstijl aanhouden.

Wat u ook zou kunnen interesseren: lipverzorging, handverzorging, voetverzorging, lichaamsverzorging.