Skip to main content

Droge lippen verzorgen?

Lèvres sèches Neutrogena®

Omdat ze bijzonder kwetsbaar zijn, verdienen uw lippen al uw aandacht. In dit artikel vindt u al wat u moet weten om in alle omstandigheden uw lippen te verzorgen.

Lippen zijn kwetsbaar: blootgesteld aan koude, zon of wind raken ze beschadigd, uitgedroogd of gebarsten. Ze worden dan een bron van pijn.

Lippen zijn zo gevoelig voor aanvallen van buitenaf omdat hun structuur verschilt van die van de rest van het lichaam. Ze zijn slechts bedekt door een heel fijne huid (enkel de huid van de wimpers is nog fijner) en zijn niet uitgerust met zweet- of talgklieren die de uitdroging van de huid zouden kunnen beperken.

Bovendien bevatten lippen zeer weinig van het kostbare melanine dat de rest van ons lichaam beschermt tegen uv-stralen. Al deze omstandigheden samen zorgen ervoor dat de lippen extra lijden onder agressie van buitenaf in vergelijking met de rest van het lichaam.

Gelukkig kunnen droge lippen verholpen worden: enkele goede gewoonten en aangepaste verzorgingsproducten zullen u helpen om uw lippen heel het jaar lang in vorm te houden.

Hier vindt u geschikte producten voor droge huid.

Wat u absoluut niet mag doen

 • De lippen niet bevochtigen met de tong
  Wanneer men droge en beschadigde lippen heeft, heeft men al snel de neiging om ze te bevochtigen met de tong. Speeksel heeft echter niet het verhoopte effect, wel integendeel: de lippen maken van nature een fijn vetlaagje aan en het speeksel neemt deze bescherming telkens weg. Resultaat: de lippen drogen nog meer uit en barsten. Deze contraproductieve reflex moet dus zeker worden vermeden.
 • Scheur geen dode velletjes af
  Het is zo dat dode velletjes ontsierend en vervelend zijn. De verleiding is groot om ze snel weg te trekken. Dit mag u absoluut niet doen: de lederhuid komt dan immers bloot te liggen (en bloedt), het is nog pijnlijker en zeker niet mooier.

De belangrijkste vragen en antwoorden over onze producten vindt u hier in onze FAQ’s.

Goede gewoonten

 • In alle omstandigheden een lipverzorging
  Om de uitdroging te bestrijden, is het eerste wat moet gebeuren het vochtverlies beperken. Hiervoor is niets zo doeltreffend als een lippenbalsem: hij zorgt voor een film die de verdamping beperkt en zo een betere hydratatie bevordert. Denk eraan uw lippen heel de dag door te verzorgen, tot en met 's avonds: zorg er dus voor dat u altijd en overal een lippenbalsem bij de hand hebt, in uw tas, op kantoor of op uw nachtkastje.
 • 's Avonds voor het slapengaan
  Breng nadat u uw tanden hebt gepoetst lippenbalsem aan: hij zal zorgen voor een goede hydratatie van de lippen tijdens uw slaap, tot u 's ochtends ontwaakt. Zo wordt de nacht nog meer herstellend...
 • Mild scrubben
  Gebarsten of beschadigde lippen vertonen heel wat dode velletjes. Trek er niet aan! Wacht tot u onder de douche staat om ze voorzichtig te verwijderen: het water zal ze soepel maken en u zal ze kunnen verwijderen door de lippen zacht te wrijven met een washandje, een lichte scrub of een zachte tandenborstel.
 • Bescherm uw lippen tegen uv
  De huid van de lippen, die uiterst fijn is, is ook gevoeliger voor de schadelijke gevolgen van de zon dan de rest van het lichaam. Om een vroegtijdige veroudering en onomkeerbare schade te vermijden, moet u ze daarom beschermen met een zonnecrème. Breng hier bovenop lippenbalsem aan en herhaal deze routine enkele keren per dag.
 • Vergeet u niet te hydrateren
  Het is de logica zelve: voor lippen die er stralend uitzien, moet u in de eerste plaats de uitdroging vermijden die door factoren van buitenaf veroorzaakt wordt... Maar u moet ze ook van binnenuit hydrateren, door regelmatig te drinken. Drink heel de dag lang water en vermijd cafeïne en alcoholische dranken. Zo hydrateert u heel uw lichaam, tot en met uw lippen.
 • Zorg voor een goede levenshygiëne
  De gezondheid van onze lippen is redelijk symptomatisch voor wat we ons organisme allemaal laten doorstaan: deze bijzonder blootgestelde, gevoelige en fragiele zone kan als eerste signalen geven. Zo zal een dorstgevoel zich in de eerste plaats uiten ter hoogte van de mond en de lippen. Let dus op uw voeding, vermijd blootstelling aan een agressief klimaat... en doe aan sport: het verbetert uw bloedcirculatie, helpt stress bestrijden en bevordert de slaap... Drie gevolgen die zullen bijdragen tot de goede gezondheid van uw lippen.

Hoe u uw handen juist verzorgt, komt u te weten in het hoofdstuk over droge handen.

Gebarsten lippen? Grijp meteen in

Als uw lippen reeds uitgedroogd of beschadigd zijn, wacht dan niet:

 • vermijd slechte gewoonten en blootstelling aan aanvallen van buitenaf;
 • scrub voorzichtig de dode huid weg (zie hierboven), zodat de balsem doeltreffender kan inwerken in de onderlaag;
 • verzorg uw lippen heel de dag door met een aangepaste verzorging voor beschadigde lippen;
 • n geval van een wonde of kloof raadpleegt u een dermatoloog.

Wat u ook zou kunnen interesseren: haarverzorging, handverzorging, voetverzorging, lichaamsverzorging.