Dossier :
Onze dagelijkse schoonheidsrituelen
visuel de corps et crème

Droge of uitgedroogde huid?

Alle huidtypes krijgen te maken met dehydratatie. Hoewel een droge huid er het meest vatbaar voor is door een gebrek aan lipiden (vette elementen die het weefsel hydrateren en water vasthouden), kan ook een vette huid uitdrogen.

Hydratatiemechanismen

Vocht is onmisbaar voor de goede gezondheid van de huid.
Het volgt een welbepaald traject doorheen de verschillende huidlagen, circuleert via het bloed tot in de lederhuid, een soort reservoir, en gaat dan van de lederhuid naar de opperhuid om de hydratatie van de huid op peil te houden. De natuurlijke hydratatie van de huid is het resultaat van 3 biologische mechanismen met specifieke functies.

Het vocht verspreidt zich regelmatig en continu van de lederhuid naar het huidoppervlak.

Ter hoogte van de lederhuid wordt het vocht opgevangen door het organisme dankzij polymeren, de glycoaminoglycanen (GAGs). Deze polymeren houden aanzienlijke hoeveelheden vocht vast en zorgen voor de turgescentie (verhoogde spanning) van de weefsels en de voortdurende hydratatie van de huid.

Vervolgens wordt het vastgehouden in de cellen van de opperhuid dankzij de NMF* (Natural Moisturizing Factor), samengesteld uit stoffen die aanwezig zijn in de corneocyten (cellen van de hoornlaag). Dankzij deze stoffen, die een soort van 'reservoirfunctie' hebben, kan de huid vocht vasthouden in het organisme en het hydratatieniveau aanhouden dat vereist is voor een goede werking. Ze werken als een soort sponzen om het vocht aan te trekken en vast te houden binnenin de corneocyten.
Ter hoogte van de hoornlaag ten slotte, verdampt het: dit noemen we het onmerkbare vochtverlies (de constante en onmerkbare verdamping van vocht ter hoogte van de buitenste huidlaag).

  • Aan het huidoppervlak wordt deze verdamping geregeld door de lipiden (vetten), die een soort cement vormen voor de corneocyten en samen met hen een barrière vormen tegen de doorlaatbaarheid van de huid (hydrolipidenfilm).

* Natural Moisturizing Factor

Droge of gedehydrateerde huid?

 

Wat is een gedehydrateerde huid?

We spreken over een gedehydrateerde huid wanneer het hydratatieniveau onder de minimumdrempel (10 %) ligt. Een gedehydrateerde huid heeft een gebrek aan vocht, is trekkerig en vertoont fijne dehydratatielijntjes. Ook de teint kan dof zijn. Dehydratatie is echter een tijdelijke toestand: eens het evenwicht hersteld is, kan de huid haar soepelheid en een normaal hydratatieniveau terugvinden.

Wat is een droge huid?

 

Een droge huid vertoont rimpeltjes, voelt op een pijnlijke manier trekkerig aan, vertoont een gebrek aan soepelheid en zorgt voor een oncomfortabel gevoel. Ze is kwetsbaarder en gevoeliger. In tegenstelling tot een gedehydrateerde huid heeft een droge huid een gebrek aan lipiden. De bovenste huidlagen moeten dus opnieuw worden gehydrateerd, maar ook een aanvulling van de lipiden is onontbeerlijk om het vocht te kunnen vasthouden in de hoornlaag.

Er bestaan twee types droge huid:

 
  • De droge huid met een reëel en ernstig gebrek aan vocht en lipiden, die een hydraterende verzorging vereist die specifiek is voor zeer droge en atopische huid.
  • Een droge, ruwe huid waarvan de hydratatie moet worden hersteld. Ze geeft minder sebum af, ze is ruw en kan vervellen.
Terug naar boven

Dit moet u lezen…

visuel de visage et crème

Waarom en hoe hydrateert u uw huid?

VERVOLG LEZEN